Istoric


Dragos Ungureanu – Cum a inceput ?

Am inceput practicarea Karate-ului, impreuna cu un bun coleg de liceu (Adrian Zecheru), in anul 1988 sub indrumarea lui Sensei Mihai Ioghen si a lui Sensei Matei Cristian, in conditii mai mult decat spartane, desfasurandu-ne activitatea prin diverse sali de sport si/.sau parcuri in locatii izolate, sub ”acoperirea” unor sporturi precum badmintonul, aerobic-ul, etc …, deoarece era interzis sa practici artele martiale in acele vremuri. Ne mai aducem si acum aminte de conditiile aprige in care ne desfasuram antrenamentele, suprafete foarte rugoase (fara parchet pe jos era doar beton), incaperi neincalzite (iarna, de multe ori era mai frig decat afara), modul in care ne confectionam echipamentul (karate-gi-ul = costumul, obi = centura, manusile, etc…), placerea de a face ceva inedit, fara a avea vreo felicitare sau vreun premiu la sfarsit, era o motivatie pe care o simteai, venea din interior, nu eram materialisti, aveam doar dorinta de a invata si de a ne perfectiona in ceea ce faceam.

Primul nivel (centura galbena-8 kyu) l-am obtinut abia in luna iunie 1989 (eu incepand  initierea din aprilie 1988), evident impreuna cu Adrian cu care ma antrenam aproape in fiecare zi. In anul 1990, a fost infiintat clubul CAMO (Clubul de Arte Martiale Orientale), care a devenit membru in Federatia Romana de Arte Martiale-prima federatie de acest gen din Romania de dupa’89. Au urmat ani de munca intensa si pregatire, stagii, primul stagiu international la care am participat, in 1991, sub indrumarea lui Sensei Arsinevici, urmat de stagiul cu Sensei Kasuya. Au inceput si competitiile, era un sport “la moda”, erau mii de practicati, toate aceste aspecte prevedeau o explozie si o dezvoltare accelerata a artelor martiale in Romania. Ulterior am inteles si perceput Karate-ul  (artele martiale in general) ca reprezinta mai mult decat un sport, este un mod de viata cu care ne-am contopit, noi practicantii de arte martiale.

In 1993 am participat la Campionatul National de Karate Shotokan; au urmat anii ’94, ’95, ’96, …., 2010 – inca mai particip la campionate, dar ca veteran ! In toti acesti ani, in care am obtinut atat experienta necesara cat si calificarile oficiale de antrenor, arbitru si examinator, am hotarat impreuna cu un alt veteran si bun prieten-Adrian Zecheru, sa infiintam un club de karate care sa ofere copiilor nostrii, ceea ce noi nu am putut avea in momentul in care ne-am  angrenat in acest cerc al practicantilor de arte martiale si anume conditii bune de antrenament, acces la cele mai noi informatii (stagii tehnice cu antrenori renumiti, publicatii-carti/reviste, tabere de antrenament in care sa invatam sa traim in comuniune cu natura si sa o respectam, sa invatam respectul si fata de semenii nostrii si sa proliferam educatia valorilor in societatea in care traim. In pofida faptului ca ne aflam intr-o perioada tulbure economico-financiara, am simtit nevoia si ne-am hotarat sa apara un nou club de Karate Shotokan in Bucuresti, Club care se poarta numele, Clubul Sportiv SHINOBI Bucuresti.

Meniu