SPOCHAN


Fondat cu aproape 40 de ani in urma (1971) de catre Maestrul Tetsundo Tanabe eventual putem scoate poza de aici fice un link de la numele lui catre poza anaexata, SPORTS-CHANBARA este un sport-arta martiala dezvoltat in Japonia ca un mijloc de a practica in mod eficient sabie si arme de lupta. Initial, stilul a purtat denumirea „Goshindo” dar apoi a fost poreclit Chanbara in urma popularitatii dobandite.
Practica si formarea unor reflexe cu o sabie reala este foarte periculoasa si astfel, orice miscare gresita ar putea fi fatala. In tara mama, sabia este o arma extrem de letala fiind un simbol al Japoniei vechi si reprezinta virtutile clasei de samurai (Codul Bushido), si o dedicatie aproape religioasa la puritate si onoare.

Conform legendei, prima sabie de samurai a fost facuta in jurul anului 700 de catre comandantul Amakuni in Yamato si a fost adaptata de la razboi la razboi fiindu-i perfectionata lama si utilizandu-se cele mai bune materiale (otel calit de claritate remarcabila, inscriptionari, gravari), pana s-a ajuns la perfectiunea intruchipata de frumoasa si letala Katana. Aceasta sabie perfecta este ca o icoana cu o istorie semnificativa, incorporand calitatile estetice, sociale si militare ale castei razboinicilor si a fost interzisa de catre guvernul national din Japonia in anul 1876. De aceea, in Sports Chanbara, ideea a fost sa se utilizeze metodele si tehnicile traditionale dar fara a folosi armele, sabiile letale, ci unele soft, din materiale flexibile (spuma, burete sau cu aer in competitii), in acest fel eliminandu-se din start orice risc de accidentare a practicantului. Acest lucru s-a dovedit deja in urma a 34 de Campionate Mondiale de Chanbara ce au avut loc pana in prezent, aceasta devenind cea mai sigura si mai eficienta metoda pentru instruirea cu arme de lupta de contact. Astfel elevii invata mai repede si isi dezvolta puternic reflexele si abilitatile utilizandu-si potentialul la maximum fara riscul accidentarii.

Scopul acestor forme moderne de arme si sabii  link catre arme si protectii in Sports Chanbara este de a asigura protectia pentru sportivi, in acelasi timp acestia invatand autoaparare prin metode free-style care utilizeaza tehnicile traditionale ale samuraiului modern. Chanbara utilizeaza in mare parte principiile de baza si terminologia folosita in Kendo sau Iaido, incluzand numele de sabii japoneze: kodachi, choken, bo, jo, yari, tanto, iar in timpul luptei sportivilor le este permisa chiar folosirea a doua sabii (una scurta si una lunga), scut-sabie si multe alte forme competitionale atractive si dinamice. Sportivul isi va proteja capul cu o casca rezistenta cu vizor transparent pentru protectia ochilor si optional manusi subtiri.

Acest sport-arta martiala a facut ca publicul japonez sa imbratiseze cu mult entuziasm aceasta noua arta combativa a secolului XXI, devenind parte a Departamentului de Educatie Japoneza si Recreere iar in prezent este introdus prin lege ca materie de studiu la orele de sport in toate scolile din Japonia, tara care are peste 500 000 de practicanti legitimati si 4000 de instructori centuri negre.

Incepand cu anul 1998 acest sport a inceput sa se dezvolte si in afara granitelor Japoniei, prima tara care a introdus Sport Chanbara in Europa fiind Franta. Astazi, dojo-uri certificate Chanbara pot fi gasite pe intreaga planeta, copii si adulti participand deopotriva la educatie, lupta si competitii nationale si internationale de inalt nivel (vezi termeni internationali link catre termeni internationali). Maestrul fondator Tetsundo Tanabe (10 Dan) este inca un membru foarte activ al comisiilor de arbitraj si instruire, fiind si fondatorul ISCA (International Sports Chanbara Association). Incepand din anul 1995 ISCA este membra a Federatiei Sporturilor Recreative din Japonia, organizatie guvernamentala patronata de Majestatea Sa Imperiala Printesa Mikasonomiya. Sloganul federatiei mondiale a fost ales „Armonia Intregii Lumi”, armonie prin pace si bunaintelegere.

De asemenea, pe plan mondial a urmat o dezvoltare extraordinara, harta tarilor membre ISCA link catre asociatie fiind o dovada ce vizualizeaza dinamica extraordinara intr-un timp atat de scurt a acestei arta martiala-sport in lume.

In Romania, acest sport este reprezentat prin FEDERATIA DE GOSHINDO si SPORTS CHANBARA, singura federatie recunoscuta la nivel international de catre forul international I.S.C.A. (International Sports Chanbara Association) . Clubul nostru are Antrenor si Instructor certificat de catre CNFPA  din anul 2016 si sportivi medaliati la Campionatele Nationale si Internationale desfasurate sub egida I.S.C.A.

Meniu